Mynämäen Budoseura Ry

Seuran lajivalikoima

karate.jpg
Karate (YUISHINKAI)

Yui shin kai- nimen voi kääntää suomeksi monella tavalla, mutta pohjimmiltaan nimellä tarkoitetaan ”aidon tai puhtaan mielen ” liittoa. Sillä ymmärretään rehellistä ja avointa mieltä harjoittelussa ja myös harjoitustilanteen ulkopuolella. Nimen ja sen sisällön sisäistäminen on olennaista Yuishinkain harrastajalle, sillä teknisen taitavuuden ohella harjoittelijan luonteella ja asenteella on keskeinen merkitys Yuishinkain harjoittelussa ja tyylisuunnan sisäisessä arvomaailmassa.

Tyylisuunnan on perustanut Motokatsu Inoue (1918-1993), joka harjoitteli monipuolisesti eri japanilaisia kamppailutaitoja. Seiko Fujita opetti Inouelle aseettomia ja aseellisia lähitaistelutaitoja, Yasuhiro Konishi (Shindo Jinen ryu) toimi karaten ohjaajana ja kobudoa Inoue oppi Shinken Tairalta, joka oli okinawalaisten asetaitojen asiantuntija. Fujitan opettama jujutsu, Konishin karate ja Tairan kobudo muodostavat Yuishinkain pääasiallisen rakenteen.Nykyinen Yuishinkain pääopettaja on Motokatsu Inouen poika Kisho Inoue.

Yuishinkai-karaten ja kobudon toi Suomeen vuonna 1977 Ilpo Jalamo, joka oli ollut opiskelemassa Japanissa kamppailutaitoja. Suomalaisille kamppailutaitojen harjoittelijoille Yuishinkai karatejutsu tarjoaa mahdollisuuden harjoitella perinteistä karatea, jossa on mukana perus- ja yhdistelmätekniikkaa, heitto-ja hallintatekniikoita, mielekästä kataharjoittelua itsepuolustukseen liittyvine sovellutuksineen ja asetekniikkaharjoittelua. Tyylin nimen mukaisesti harjoittelun painopiste ei ole pelkästään teknisessä taidossa tai kamppailullisessa tehokkuudessa, vaan myös harjoittelijan ulkoisessa käyttäytymisessä ja sisäisen arvomaailman kehittymisessä. Lisää tietoa sivulta http://www.yuishinkai.fi/

jujutsu.jpg
Ju jutsu (GANSUIRYU)

Gansuiryu ju jutsu-tyyli pohjautuu sekä ruotsalaisten (Hans Greger, Mark Aschberg, Björn Hornwall, Ingemar Skiöld) englantilaisten (Richard Morris, Robert Clark, Derroll Connelly) että saksalaisten (Erich Reinhardt, Norbert van Soest, Frank Witte) opettamaan ju jutsuun.

Harjoittelu sisältää vanhaa perinteistä ju jutsua, vanhoja ju jutsu katoja sekä moderneja, nykyajan yhteiskuntaan soveltuvia, myös poliisien ja turvamiesten testaamia, tekniikoita.

Mynämäen Budoseurassa opetettava ju jutsu ei perustu voimaan, vaan liikkumiseen, tuntoherkkyyteen, ajoitukseen ja sijoittautumiseen, ju periaatetta hyödyntäen.

Opetettava ju jutsu sisältää myös erilaisten aseiden käyttöä.

kobudo.jpg
Kobudo

Kobujutsun opetuksessa keskitytään  bo:n, sai:n, tonfa:n, nunchaku:n ja kama:n tekniikoiden harjoitteluun. Nämä aseet tarjoavat kobujutsu-harjoittelijalle mahdollisuuden tutustua erilaisiin asekategorioihin ja harjoitella erityyppisten aseiden käyttämistä kamppailutilanteessa. Aseellinen harjoittelu antaa kamppailijalle valmiudet puolustautua erilaisia aseellisia hyökkäyksiä vastaan.

Yleisimpiä kobujutsu-aseita on viisi, jotka kaikki ovat kehittyneet käytössä olleista työvälineistä.  Kävelykeppi tai paimenen keppi, bo. Riisin istutukseen käytetty pistin, sai. Myllyn jauhinkiven kampi, tonfa. Viljan puintiin tarkoitettu lyöntiväline, nunchaku (vrt. Suomessa käytetty varsta). Viljan niittämiseen käytetty pieni sirppi, kama.

Alkuperäinen Kobujutsu pitää sisällään sekä aseettomia että aseellisia kamppailutekniikoita. Kobujutsulla on paljon yhteistä perinteisen karaten kanssa. Useiden kobujutsun tekniikoiden liikeradat ovat samoja kuin karatessa. Ero tekniikoiden välillä tulee lähinnä siitä, että kobujutsussa tekniikat suoritetaan aseellisesti verrattuna karaten ”tyhjän käden” tekniikkaan. Laji sopii hyvin kaikille, eikä kobujutsun aloittaminen vaadi aiempaa kamppailulajikokemusta. Kobujutsu ei vaadi sen harjoittajalta  merkittävää tasapainoakrobatiaa,  vaan reipas mieli riittää harjoittelun aloittamiseen. Aluksi uusi harjoittelija voi lainata saliltamme  löytyviä harjoitteluaseita. Teemme läheistä yhteistyötä alueen muiden seurojen kanssa, kuten Shaolin ja Maskun Tempo. Shaolinissa järjestetään leirejä muutaman kerran vuodessa, joihin seuramme jäsenet voivat myös osallistua. Ilpo Jalamo toi Yuishinkai-karaten ja kobujutsun Suomeen vuonna 1977. Tarkempaa tietoa löydät Suomen Yuishinkai liiton kotisivuilta.

BJJ.jpg
Brasilialainen jujutsu (BJJ)

Brasilialainen jujutsu on tehokas moderni kamppailulaji, jonka tehokkuus pohjautuu sen realistisiin painitekniikoihin. Erilaiset kuristukset, hallintaotteet ja lukot ovatkin brasilialaisen jujutsun tunnusmerkkejä. Itsepuolustuksen kannalta todelliset kamppailutilanteet päätyvät usein lähikontaktiin ja edelleen maahan, jossa lajin taitajalla on etu vastustajaansa nähden. Isomman vastustajan kokoero kompensoituu maassa kamppailtaessa ja keskivertoisen lajin harrastajan käsittelyssä kookkaampi kokematon vastustaja saakin pienemmästä kilpakumppanistaan kunnon vastuksen.

Brasilialainen jujutsu on hyvä harrastus niille, jotka haluavat kohottaa kuntoaan ja päästä ottamaan mittaa harjoitustovereistaan turvallisesti ja valvotuissa olosuhteissa. Lajin fyysisyyden ja tekniikat huomioon ottaen ikäraja lajin harrastamiselle seurassamme on 16 vuotta.  Aloittaaksesi harrastuksen et tarvitse vielä ensimmäisissä treeneissä lajille tunnusomaista Gi-pukua, vaan voit osallistua harjoituksiin pariin otteeseen  T-paidalla ja shortseilla varustettuna.

Lukkopaini

Mynämäen Budoseurassa harjoiteltava lukkopainia soveltuu henkilöille, jotka haluavat saada mukavan ja fyysisesti haastavan harrastuksen. Seurassa ei varsinaisesti ole kilpatoimintaa vaan harjoitukset tähtäävät kunnon kasvattamiseen ja mukavaan yhdessätekemiseen. Kaikki 16-vuotta täyttäneet aloittelevat tai jo aikaisempaa lajitaustaa omaavat painijat ovat tervetulleita mukaan harjoituksiin. Harjoitukset muokataan aina harrastajien tason mukaan.

Ajantasaista tietoa löytyy facebookista:
Mynämäen Budoseura